ID 49133

“Η βία και ο σχολικός εκφοβισμός, δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας

“Η βία και ο σχολικός εκφοβισμός, δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας
«Οι σκέψεις της Νεφέλης» η ταινία που αναφέρεται στο bullying και την ταξιδεύει το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη, στέλνει σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη "...ένα συμβολικό μήνυμα αφύπνισης και ετοιμότητας, απέναντι σε ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα πολλών μαθητών".
 
Ο κ. Αρναουτάκης, παρακολούθησε την ταινία που δημιούργησε το Χαμόγελο του Παιδιού με σκοπό να δώσει υπόσταση και φωνή στα συναισθήματα που βιώνει ένα παιδί που δέχεται Bullying, λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα και την ένταση των φαινομένων ενδοσχολικής βίας που διαδραματίζονται καθημερινά, προκαλώντας αισθήματα ανασφάλειας και φόβου σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, ενώ παράλληλα θέλησε να αφυπνίσει, όπως επισημαίνουν, τη σχολική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της. Όπως είπε ο ίδιος μετά την ταινία: "Η βία και ο σχολικός εκφοβισμός, δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας… Οι σκέψεις της Νεφέλης, πρέπει να γίνουν και δικές μας σκέψεις. Να μας υπενθυμίζουν πως η βία και ο σχολικός εκφοβισμός, δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας. Πολύ περισσότερο στο σχολικό περιβάλλον".
 
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης συνεχάρη τον Πρόεδρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλο, το προσωπικό, όπως επίσης τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους ίδιους τους γονείς των μαθητών που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση του αρνητικού κοινωνικού φαινομένου, ενώ ανέφερε ότι: "Για την Περιφέρεια Κρήτης κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην πρόληψη, αποτελεί και ένα ακόμα πεδίο ανάπτυξης συνεργασιών και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν πολιτικές πρόληψης για την νέα γενιά". Απευθυνόμενος δε στους μαθητές και μαθήτριες είπε χαρακτηριστικά: "Ο κόσμος ο δικό σας είναι ομορφότερος, μην επιτρέψετε σε κανέναν να τον «χαλάσει». Μην αφήσετε χώρο σε κανένα φαινόμενο βίας, και προπάντων μην αφήσετε χώρο στην καρδιά και το μυαλό σας, για τη βία".
 
Δεν είναι ένα απλό θέμα, για τον περιφερειάρχη Κρήτης, ο σχολικός εκφοβισμός και πιστεύει ότι: "...έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα εντοπίζει τις αδυναμίες του συστήματος και θα αναζητά περιθώρια βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας".
 
Σύμφωνα με το "Χαμόγελο του Παιδιού" η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας που έχουν αναφερθεί στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 του Οργανισμού, από μαθητές και μαθήτριες που βίωσαν Bullying και που προσπάθησαν να κάνουν κάτι για αυτό, να μιλήσουν, να απευθυνθούν σε κάποιον ενήλικα ώστε να πάψουν να νιώθουν μόνοι. Τι συνέβη όμως στη Νεφέλη; Η Νεφέλη είναι 16 ετών, μένει στην Αθήνα με τη μητέρα της που την αγαπάει πολύ, είναι μαθήτρια Λυκείου και ζει μία κανονική πραγματικότητα ενός παιδιού της ηλικίας της, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται… Τους τελευταίους μήνες της ζωής της έχει αλλάξει, είναι λιγότερο ομιλητική, περισσότερο κλεισμένη στον εαυτό της, δεν κοιμάται τα βράδια, έχει σταματήσει να τρώει και οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τι έχει. Περνάει τις περισσότερες ώρες μόνη της κλεισμένη στο δωμάτιο της. Για παρέα της έχει μόνο τις σκέψεις και τα συναισθήματα της… Πρωταγωνιστές στη ζωή της όλα αυτά που νιώθει, αυτά οδηγούν τις πράξεις της. Οι σκέψεις της Νεφέλης θα την οδηγήσουν στο τέλος της ιστορίας της ή μήπως στην αρχή; Ο πόνος, ο φόβος, η ντροπή βρίσκονται μέσα στα παιδιά που βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα του εκφοβισμού. Σκοπός της ταινίας είναι αρχικά να αναγνωρίσουμε όλοι αυτά τα συναισθήματα, αλλά και παράλληλα να αυξήσουμε την ενσυναίσθησή μας και τη στήριξη που πρέπει να παρέχουμε σε αυτά τα Παιδιά. Το φαινόμενο αυτό διαρκώς εντείνεται καθώς στη Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, τη Γραμμή Συμβουλευτικής 116111 αλλά και το Chat 1056, κάθε ημέρα διαχειριζόμαστε περιπτώσεις, σχολικού εκφοβισμού σαν της Νεφέλης…". 

 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Terranews, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας. Ενημερωθείτε άμεσα από τα ρεπορτάζ στο YouTube, και κατευθυνθείτε στο TikTok για χιουμοριστικά Fun Facts.

επιστροφή στην κορυφή

Τρόπος ζωής

Πολιτισμός

Άμυνα και Ασφάλεια

Ειδήσεις