ID 48535

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας  

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας  

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, σήμερα και η καθιέρωση της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, δημιουργεί την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Η 4η Απριλίου, που αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, καθιερώθηκε μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ομογενειακά σχολεία του εξωτερικού.

 
Στην εγκύκλιο του υπουργείου που κοινοποιήθηκε στις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης επισημαίνεται πως «είναι σημαντική η συνεργασία και συνδρομή ειδικών επιστημόνων όπως κτηνιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών παιδαγωγών και ατόμων που απασχολούνται επαγγελματικά αλλά και εθελοντικά σε χώρους φιλοξενίας και φροντίδας ζώων, προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις της ημέρας ομιλίες, προβολές και παρουσιάσεις έργων και δράσεων», ενώ προσδοκώμενα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας είναι «η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον, η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους μαθητές μέσω της ενεργούς προάσπισής τους, η εμπλοκή των μαθητών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας».
 
Έτσι σε πολλά σχολεία της χώρας πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια παροχής πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, επιδείξεις με σκύλους ειδικών αποστολών (διασώστες της ΕΜΑΚ, οδηγούς ΑμεΑ, ανιχνευτές της ΕΛΑΣ), πρωτοβουλίες στείρωσης αδέσποτων ζώων, εκπαιδευτικά σεμινάρια, προβολές ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνικές εκθέσεις με θέμα τα ζώα.
 
Ένας δήμος που ξεχωρίζει στη χώρα για την έντονα φιλοζωική δράση του, είναι και ο Δήμος Αλίμου, που διοργάνωσε εκδηλώσεις σε σχολεία της περιοχής. Με αφορμή την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, δήλωσε ότι «Από φέτος η χώρα μας καθιερώνει την 4η Απριλίου ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας. Ο Δήμος Αλίμου τίμησε την ημέρα με δράσεις φιλοζωίας στο 1ο και 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου. Εκτός των άλλων, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες από εξειδικευμένο εκπαιδευτή σκύλων που προέβη σε σχετική επίδειξη. Οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι στο να καλλιεργηθούν οι αυριανοί πολίτες στην ευαισθησία και την ενσυναίσθηση για κάθε ζωντανό ον. Γιατί, όπως έχει πει και ο Μαχάτμα Γκάντι: Ο πολιτισμός ενός έθνους φαίνεται από τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα ζώα».
 
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Εθελοντισμού και Φιλοζωίας Δημήτρης Βρεττός προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων του Δήμου Αλίμου για τα αδέσποτα ζώα στην πόλη, τονίζοντας πως η φιλοζωία είναι πολιτισμός τον οποίο δείχνουν έμπρακτα από το 2014 που ανέλαβαν τη διοίκηση του Δήμου έως και σήμερα, καταρτίζοντας και υλοποιώντας ένα πλήρες πρόγραμμα μέριμνας και ιατρικής φροντίδας για τα αδέσποτα ζώα.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Βρεττός τόνισε: «Πιστεύω ότι η φιλοζωία είναι πολιτισμός. Στο διάστημα 2014-2023 με την καθοδήγηση του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη οργανώσαμε και λειτουργήσαμε ένα πλήρες πρόγραμμα μέριμνας και ιατρικής φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα. Με τη βοήθεια και την αγάπη 130 εθελοντριών τα σιτίζουμε καθημερινά 6.000 αδέσποτα γατάκια Πραγματοποιήσαμε 4.300 στειρώσεις. Τοποθετήσαμε ταϊστρες - ποτίστρες και γατόσπιτα μεζονέτες! Περιθάλψαμε 4.300 αδέσποτα και τα μεταφέραμε με ασφάλεια με το pet taxi. Οργανώσαμε 14 γιορτές υιοθεσίας σκύλων. Επιπλέον δημιουργήσαμε τέσσερα πάρκα σκύλων ενώ είναι σε εξέλιξη το 5ο στην παραλία και συνεχώς πραγματοποιούμε καμπάνιες ενημέρωσης και επαίδευσης σε μαθητές των σχολείων του δήμου μας» 

 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Terranews, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας. Ενημερωθείτε άμεσα από τα ρεπορτάζ στο YouTube, και κατευθυνθείτε στο TikTok για χιουμοριστικά Fun Facts.

επιστροφή στην κορυφή

Τρόπος ζωής

Πολιτισμός

Άμυνα και Ασφάλεια

Ειδήσεις