ID 34504

6ο Φεστιβάλ «WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

6ο Φεστιβάλ «WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων, το WIFT GR – Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα), σε συνδιοργάνωση με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν το 6ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο.

Το 6ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, της HF Productions και του Κέντρου Διοτίμα, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ επιλέγει να συμπίπτει ημερολογιακά με την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Έπειτα από δύο διοργανώσεις που εστίασαν σε ταινίες ενάντια στην έμφυλη βία, η φετινή θεματική του στρέφει την προσοχή του κοινού σε ένα άλλο –δυστυχώς ξανά επίκαιρο– ζήτημα.

Το WIFT GR και η οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ, ασπαζόμενες το φεμινιστικό σύνθημα «MY BODY MY RIGHTS», επιδιώκουν να προβάλουν ταινίες με θέμα την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, εστιάζοντας στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση, η αντισύλληψη, τα ζητήματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και παρένθετης μητρότητας.

Σε διάστημα τεσσάρων ημερών, περισσότερες από δώδεκα ταινίες θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με σκοπό την προβολή των αγώνων των γυναικών για τα αδιαμφισβήτητα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα ανά την υφήλιο και ανά διαφορετικές ιστορικές περιόδους και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ταινίες των τελευταίων χρόνων, αποκλειστικά από γυναίκες σκηνοθέτριες, που ξεχωρίζουν για την αιχμηρή τους ματιά και την πολιτική τους διάσταση.

Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου με παρουσιάστριες τη Ζέτα Δούκα και τη Δώρα Χρυσικού. Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης θα προβληθεί απόσπασμα από την υπό-παραγωγή μικρού μήκους «Μοmmies» των Μαρία Σιδηροπούλου και Ελβίρα Κρίθαρη, με την παρουσία των σκηνοθέτιδων.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθούν οι ταινίες «Πίσω από τις θημωνιές», «Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται», «Το γεγονός», «Μυθοπλασία», «24 εβδομάδες», «Frimas», «Crotch stories», «Memoir of a Veering Storm», «My Grandmother Is an Egg», «If it ain’t broke», «You’re Fit», «Βροντή», «Μωρά “Made in India”», «Οι Janes», «Άκουσέ με».

Θα πραγματοποιηθεί επίσης πάνελ με θέμα «Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, η αυτοδιάθεση του σώματος και ο ρόλος της τηλεόρασης και του κινηματογράφου». Η δημοσιογράφος και σεναριογράφος, Μαρία Λούκα συνομιλεί με τις: Φαίδρα Βόκαλη (παραγωγός – σκηνοθέτρια), Άννα Βουγιούκα (ερευνήτρια/ gender expert του Κέντρου Διοτίμα), Νατάσα Γιάμαλη (δημοσιογράφος – παρουσιάστρια), Μαρκέλλα Γιαννάτου (ηθοποιός), Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ (καθηγήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Μαίρη Μπούλη (σκηνοθέτρια), Δανάη Παπαδάκη, (δότρια ωαρίων και κεντρικό πρόσωπο στο εν εξελίξει ντοκιμαντέρ παρατήρησης «Δεν κοστίζει τίποτα» της Μαίρης Μπούλη).

 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Terranews, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας. Ενημερωθείτε άμεσα από τα ρεπορτάζ στο YouTube, και κατευθυνθείτε στο TikTok για χιουμοριστικά Fun Facts.

επιστροφή στην κορυφή

Τρόπος ζωής

Πολιτισμός

Άμυνα και Ασφάλεια

Ειδήσεις